Limba romana este imbogatita de o gramada de regionalisme. Eu fiind din Ialomita, nu am nici accent, nu vorbesc nici cu perfectul simplu si am parte de cele mai putine regionalisme.
Nu am nimic impotriva regionalismelor. Ca doar ele fac limba mai haioasa si mai bogata, dar am o problema cu regionalismele care inseamna literar si altceva. Defapt cum am mai spus, limba este un organism viu care se schimba in functie de prostie si de nou.
Noul DOOM a acceptat o gramada de greseli care acum nu mai sunt greseli. Chiar daca nu imi place mie, pana la urma asa este corect intr-o anumita masura. In sensul ca oamenii decid natural cum e mai lejer sa se vorbeasca si daca regulile sunt in contradictie cu aceasta lejeritate, schimbam regulile. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa acceptam orice lejeritate. Majoritatea decide, dar majoritatea nu este la fel de educata ca minoritatea din acest punct de vedere. Si nu cred ca ar trebui sa predam controlul 100% majoritatii cand e vorba de reglementarile din limba romana. Despre subiectul asta, poate voi mai scrie altadata. Acum vreau sa revin la regionalisme.
Ce este o zarzara ? Unii nu stiu ca ar putea fi si altceva decat o corcodusa. Eu nu stiam ca poate fi si corcodusa pana nu am ajuns la Pitesti in 2003. De atunci am observat ca majoritatea oamenilor din tara stiu ca zarzara este corcodusa.
M-am contrazis, m-am certat pana cand mi-am dat seama ca este gresit din partea mea sa fac asta. Oricat de mult as crede eu ca am dreptate pentru ca toata lumea din jurul meu spunea asa, exact la fel poate crede si partenerul de dezbatere. Eu vreau mereu sa introduc si logica in joc. Limba romana poate fi si gandita. Pot fi gandite si regulile corecte si greselile.
Spuneam la inceput ca am o problema cu regionalismele care inseamna literar si altceva. Dau un exemplu fictiv: intr-o zona din tara i se spune rosiei cartof. Daca ii spun unei persoane din acea zona ca ce numeste el cartof nu e cartof ci e rosie si ce numeste el altfel este literar cartoful, probabil ca va fi sigur ca nu am dreptate, ca asa stie el de cand era mic, ca toti din jurul lui spun asa etc. Dar eu ma intreb, frate, omul ala nu a citit si el la televizor ca scrie rosie ? Nu a invatat din abecedar, sau in clasele mici din manualele identice in toata tara ? Adica una e sa stie ca leguma aia este rosie si la el in zona sa i se spuna si altfel si alta e ca el sa stie ca rosia e cartof si sa nu stie CA CArtoful e cartof.
Asta ma calca pe nervi. Am intalnit mai multe cazuri concrete si sigur voi mai intalni.
Sa revin la zarzare. Eu stiu asa: zarzara este un fel de caisa mai mica. Corcodusele sunt corcoduse, caisele sunt caise si zarzara este un fel de caisa.
Cititi si pe aici:
a href=”http://dexonline.ro/definitie/zarz%C4%83r%C4%83″ target=”_blank”DEX Online/a
a href=”http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t566822.html” target=”_blank”Forumul Softpedia/a
alice says:
Draga Liviu,
Ca tot ai intrat in polemica cu privire la limba romana… realizezi ca ‘defapt’ si ‘altadata’ sunt 4(patru) cuvinte diferite si se scriu separat? De fapt, voi reveni si alta data ca sa vad daca ai acceptat corectia. 🙂
Liviu says:
Multumesc mult de corectie!
Ai dreptate cu “de fapt” si nu ai dreptate cu “altadata”.
alice says:
Draga Liviu,
A trecut ceva timp… doar ca nu imi place sa renunt cand stiu ca am dreptate. Suna cunoscut, nu?
Asadar sa iti explic. .. “altadata” si “alta data” functioneaza pe acelasi principiu ca “odata” si “o data”.
“Altadata” se foloseste cu sensul de candva “Vremurile de altadata”, in timp ce “alta data” are sensul de “in alt moment”. Poti verifica. As putea sa iti explic si sintactico-morfologic dar la ce bun? Doar esti inginer nu scriitor.
Cu bine.
Liviu says:
Draga Alice, multumesc frumos inca o data de corectia dumitale facuta alta data.
“realizezi ca ‘defapt’ si ‘altadata’ sunt 4(patru) cuvinte diferite si se scriu separat?”
Ti-am dat dreptate cu “de fapt” pentru ca “defapt” este gresit. Am spus ca nu ai dreptate cu “altadata” pentru ca este corect si “alta data” si “altadata”, dupa cum ai afirmat si dumneata odata.
Eu recunosc cand gresesc si imi place sa fiu corectat. Ar trebui sa ne corectam intre noi mult mai mult.
“Despre subiectul asta, poate voi mai scrie altadata.”
Cuvantul “altadata” poate fi inlocuit cu cuvantul “candva”, printe altele. Deci este 100% corect modul in care l-am folosit eu in text.
“nu imi place sa renunt cand stiu ca am dreptate. Suna cunoscut, nu?”
Da.
“As putea sa iti explic si sintactico-morfologic dar la ce bun? Doar esti inginer nu scriitor.”
As fi foarte incantat sa imi explici sintactic si morfologic greseala vazuta de dumneata. Eu nu cred ca ar trebui sa lasam soarta limbii romane pe mana scriitorilor. Limba romana trebuie supusa si logicii! Iar inginerii o cam au, din cate am auzit.
As putea sa-ti explic ca inainte de “dar” se pune intotdeauna virgula, dar la ce bun? Cred ca sti asta deja si a fost doar o greseala de scriere, cum a fost la mine “defapt”.
Altadata as putea sa-ti explic ca cacofoniile nu sunt greseli gramaticale 🙂
Iti urez mult succes in explicatiile sintactice si morfologice pe care sper ca mi le vei da!
Liviu, un inginer, nu scriitor