Tot despre cersetorie

Incep prin copierea celor doua actuale comentarii la postarea precedenta:

strongDaniel Carlan/strong spunea…

Eu unul sunt total impotriva cersetoriei, sub orice forma. Statul le ofera ajutor si ei il refuza. Daca nu le-ar mai da nimeni nici un ban, n-ar avea de ales decat sa se duca la institutiile capabile sa ii ajute. Data viitoare cand imi cere vreunul bani de mancare, il intreb daca vrea sa urce in masina sa-l duc la Cantina Centrala de Ajutor Social Sector 1 de pe str. Sfantul Constantin nr. 8. Pun pariu ca stramba din nas si pleaca. Si asta pentru ca s-a invatat sa cumpere shaorma de banii cersiti in juma de ora. Iar asta e doar vina celor care dau bani la cersetori.

strongLiviu/strong spunea…

Ai dreptate. Asa gandesc si eu, dar “Daca nu le-ar mai da nimeni nici un ban…” nu se va intampla curand. Doar sa le dea din ce in ce mai putina lume si din ce in ce mai multa lume sa le ofere o alternativa de genul celei la care te gandesti tu.

Acum cativa ani am vazut un cersetor celebru din troleul 69 primind cam 10 lei la o tura si am coborat amandoi la Orizont. Mie imi era rau de foame si nu aveam bani sa-mi iau, d-abia asteptam sa ajung acasa sa mananc si el fuma si isi cumpara shaorma. Am mai vazut si unul care spala parbrize scotindu-si teancul foarte gros de bani din buzunar. Am mai vazut si o fata cu un copil in brate care plangea ca nu are bani de mancare pentru copilul ei si dupa ce a coborat din metrou a inceput sa-i dea palme.

Ce am scris in postare nu are menirea de a incuraja cersetoria. O descurajez total. Eu nu ofer bani cersetorilor.

Dar am fost ironic cum sunt eu de obicei spunandu-i ca am, dar nu-i dau si mi-a parut foarte rau ca i-am spus asta unui om cu probleme mintale.

strongACUM/strong spun urmatoarele:

Postarea predecenta se referea la mine fiind rau prin ironie cand nu este cazul si la sensibilizarea mea de catre acel domn. Deloc la cersetorie defapt. Acum ma voi referi putin la cersetorie.

NU dati bani la cersetori !!!
NU dati bani la cersetori !!!
NU dati bani la cersetori !!!

Daca nu ati vazut pana acum “Filantropica”, trebuie neaparat sa-l vedeti ca este un film extraordinar de bun (MUUUUUUUUUUUUUUUUUULT mai bun decat “Eu cand vreau sa fluier, fluier”) si un film foarte educativ.

In spiritul acestui film va atrag atentia ca acel domn care m-a sensibilizat ieri, putea sa fie un bun actor cu un bun regizor in spate si cu un bun interlop la care sa se duce banii. Indiferent care este adevarul, m-a sensibilizat cum ma sensibilizase odata un trubadur din statia de metrou “Muncii” caruia i-am dat 10 lei.

Daca dati bani copiilor cersetori, le furati copilaria. Este ca si cum i-ati pune la munca voi. Tot ieri mi-a cerut un copil bani insistent si i-am spus sa se duca sa se joace ca este copil si asta trebuie sa faca un copil.

Daca dati bani unui adult in putere, luati bani din buzunarul vostru nu numai o data, ci de mai multe ori si nu numai din al vostru, ci si din al altora

Unul dintre proverbele mele preferate este aproximativ asa: Daca ii dai cuiva sa manance peste ii potoloesti foamea o data. Daca il inveti sa pescuiasca ii potoleste foamea toata viata lui.

Daca dati bani unui cersetor cu un handicap fizic sunt sanse mari sa incurajati violentele brutale prin care cineva produce intentionat acel handicat cu scopul de a face bani de pe urma sa.

Daca dati bani la cersetori, sa nu cumva sa aveti vreodata tupeul sa fiti indignati ca strainii ne considera inapoiati, hoti si o mare amenintare. Cersetorii pe care ii ajutati voi sa isi ia diploma de “liceu” in Romania se duc sa faca “facultatea” in afara.

Am vazut un cersetor care voia un BAN sa-si ia PAINE si cineva i-a dat O PAINE si a fost injurat foarte urat de cersetor pentru asta.

As mai spune, dar cred ca ati prins ideea.

Uitati-va la “a href =”http://www.imdb.com/title/tt0314067/” target=”_blank”Filantropica/a”, de Nae Caranfil, cu Mircea Diaconu si Gheorghe Dinica.

Replica celebra din acest film este: “a href=”http://www.youtube.com/watch?v=0vVpsJnbq3A” target=”_blank”Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana/a”.

Imi dai un leu sa-mi iau mancare ?

Ieri am parcat masina. Inainte sa ies din masina un domn din afara m-a intrebat daca ii dau 50 de bani sa-si cumpere tigari. Nu i-am spus nimic si nu i-am dat.

La scurt timp dupa ce am iesit din masina, un alt domn s-a apropiat de mine si m-a intrebat daca am sa-i dau un leu. I-am spus ca nu. Si parca m-a mai intrebat o data daca ii dau un leu sa-si ia mancare. I-am spus ca am, dar ca nu vreau sa-i dau.

Cum mergeam in continuare, m-am mai uitat la el in spate. Dupa cum mergea si vorbea era clar ca are probleme mintale. Am vazut ca in mana are o pungulita transparenta cu ceva ce parea paine/cozonac, rosii/oua etc. Si mi-au dat lacrimile. Mi-a parut rau. M-am simtit prost si i-am dat doi lei.

I-am dat doi lei sa-si cumpere mancare, dar fusesem rau cu el si asta nu o pot repara decat daca nu voi mai fii cu altii.

Orase romanesti traduse in engleza

Adunatii Copaceni – Gathered Tree People
Afumati – Neversober
Baicoi – Youball
Buhusi – Boo
Buzau -Really Fat Lip
Calarasi – Silly-dressed Folks on Horses
Ciorogarla -Nigger-River
Dor Marunt – Miniature Melancholy
Husi – Shoo
Navodari – Networkers
Onesti – The Sincere
Pitesti – Youdohide
Satu-Mare – The Rather Roomy Rural Community
Slatina – Slut Tina
Slobozia – A Very Wrong Local Tradition
Targu Frumos – The Aesthetically Pleasing Bazaar
Urlati – Gimme Some Noise
Voluntari – Town of Unpaid Assistants

Ce am facut de 1 Mai 2010

(Povestire ca a unui elev de clasa I)

Vineri dimineata, 30 Aprilie 2010, m-am trezit la 8:00. M-am dus la serviciu. La serviciu am vazut cum seful meu a plecat in Bulgaria, am discutat cu un prieten care a plecat la Corbu, am aflat de oameni care se mobilizeze sa faca ceva de 1 Mai si a inceput sa actioneze in mine febra plecarii.

Mereu mi-a placut sa calatoresc, sa fac ceva si, cum am spus, anul acesta ma hotarasem sa stau linistit in Bucuresti. Se pare ca nu m-am tinut de plan.

Deci, vineri seara am plecat la cateva minute dupa ce am postat pe blog ca plec. Eu, prietena mea, un prieten si prietena lui. Hotararea a fost ceva de genul:
“-Hai sa plecam undeva in tara !
-Hai !”
Ne-am sunat prietenele si le-am spus sa-si faca bagajele ca plecam. Probabil a fost mai putin brutal decat suna acum.

Ne-am intalnit la Rosetti. Am spus sa plecam la Deva pe Transfagarasan. Ne-am dus in Carrefour Orhideea sa cumparam chestii. Ne-am luat o harta rutiera. Am facut plinul de benzina prima oara de cand am masina. Si am plecat pe autostrada cu 110 Km/h. Da, doar cu 110 Km/h deoarece nu stam bine cu banii si la viteza asta consumul este foarte bun spre deosebire de 160 Km/h cu cat mergeam pe autostrada A2 de obicei cand nu ma gandeam la cat de multi bani cheltuiesc pe un drum pana la Slobozia.

Pe la 23 parca ieseam din Bucuresti. Am ajuns la o benzinarie langa Pitesti si ne-am luat cafea si cola. Am plecat spre Ramnicu Valcea. Acolo ne-am plimbat pe la 2-3 noaptea prin oras, ca eu nu-l mai vazusem si prietenul nostru s-a dat cu longboard-ul pe strada. Dupa aia am plecat pe Valea Oltului spre Sibiu.
Am facut vreo doua popasuri pe drum. Drumul a fost destul de aglomerat de o gramada de camioane din ambele sensuri.

In Sibiu am dormit in masina de la 5:00 la 6:10. Dupa aia ne-am plimbat putin prin oras, am intrat intr-o catedrala si am plecat spre Deva.

Drumul a devenit foarte bun si liber. La un moment dat a traversat strada un iepure si am franat, dar a fost foarte rapid si nu l-am lovit. Am oprit in Sebes. Am cumparat de la piata un radio portabil foarte ieftin, ca eu nu am CD Player in masina, fiind la reparat. Am avut noi un laptop si un iPod, dar s-ar fi consumat acumulatorii lor oricum. Si am continuat drumul cu radio-ul acela care si-a facut treaba foarte bine.

Am plecat spre Deva. Deva este un oras dragut. Am vazut cetatea Devei. Defapt era inchisa si i-am vazut zidurile, dar a fost frumos.
Am pornit spre Hunedoara. Am gresit drumul si am ajuns pe un camp :D, dar ne abatusem doar acteva minute. Am ajuns in Hunedoara … urat oras, dar Castelul Corvinistilor este superb si privelistea din jurul lui este de vis. Merita sa ma mai duc acolo. Inainte de castel am fost la piata sa cumparam mancare si desi am spus ca mai bine nu luam rosii ca sunt mai incomod de mancat, s-a dovedit mai tarzior ca rosiile sunt perfecte.

Am plecat spre Petrosani prin drumul care merge direct la Hateg. Frumos drum. In Hateg am gresit drumul si am luat-o spre nord. Dupa vreo 15 minute fetele si-au dat seama ca mergeam gresit uitandu-se pe harta. M-am intors nervos la 180 de grade in Hateg si am luat-o pe drumul corect spre Petrosani. Acest drum a fost superb. A fost o adevarata placere sa condus pe el. In Petrosani am sunat un unchi caruia eu mereu i-am spus var. El este din Targoviste, dar s-a mutat in Vulcan, langa Petrosani cand s-a insurat. Ne-am intalnit cu Ionel, Ramona si frumoasa lor fata Georgiana si am plecat impreuna in padure.

Zona aceea m-a facut sa nu mai vreau vreodata sa ma duc pe Valea Prahovei. De acolo se vedea statiunea Straja, care este la doar cativa km distanta. Ne-am relaxat pe iarba de la 16:00 la 18:00. Ma bucur ca mi-am vazut neamurile pe care nu le mai vazusem din 2003 de la o nunta in Targoviste. Sunt foarte de treaba.

Cu bateriile incarcate de la iarba verde, am plecat prin defileul Jiului spre Targu Jiu. Drumul de langa Targu Jiu arata de parca ar fi fost bombardat. Acolo ne-am plimbat prin parc. Am vazut Masa Tacerii si Poarta Sarutului. Parcul este foarte foarte frumos. Am stat la o terasa sa-mi umplu rezervorul cu COLA.
Am plecat spre Ramnicu Valcea.

La Horezu ne-am oprit sa mancam cate o ciorba si mici. Aveam pofta de mici in Targu Jiu , dar nu gasisem nici-o terasa la care sa putem sa-i mancam. Am trecut prin Ramnicu Valcea fara oprire, pe langa Pitesti fara oprire iar si am oprit doar la vre-o 50 de km de Bucuresti ca nu mai vedeam bine drumul de oboseala. La 2:20 am ajuns in Bucuresti si pana la Rossetti inapoi am facut 917 km si am consumat benzina de 260 de lei.

Decat sa fi mers iar in Vama de 1 Mai, am facut un lucru mult mai frumos. Si nu am facut poze, pentru ca ne simteam prea bine sa pierdem timpul cu asta.

Harta 1 Mai