Cu trenul de la Bucuresti la Constanta

Eu sunt pasionat de trenuri in general. Dar cel mai mult sunt pasionat de calea ferata, macazuri, semafoare si tot ce presupune infrastructura. Am avut o colectie de mersuri ale trenurilor din 1997 pana in 2009, colectie pe care nu o mai am din pacate. Mereu studiam mersul trenurilor si mereu prietenii ma sunau sa ma intrebe la ce ora au tren.

In aprilie 2006 au inceput lucrarile de modernizare a caii ferate Bucuresti-Constanta. Atunci s-a spus asa: La sfarsitul modernizarii trenurile vor curcula cu 160 de km/h pe toata magistrala si cu 200 km/h pe anumite portiuni. Si au mai anuntat ca trenurile vor face 1h30min intre aceste doua localitati.

Eu stiam ca magistrala Bucuresti-Constanta era una dintre cele mai bune din tara si ca se circula pe cea mai mare parte din ea cu 140 km/h si ac trenurile faceau: acceleratele intre 2h45min si 3h, rapidele intre 2h30min si 3h si intercity-urile cam 2h30min. Lumea ar spune ca nici nu era nevoie modernizarea, dar eu fiiind pasionat, stiuca era nevoie. Era nevoie ca erau portiuni cu linie proasta, cu limitari de viteza, cu probleme de siguranta etc.

Dupa o vreme am auzit ca la sfarsitul modernizarii treburile vor face doar 2h pana la mare. M-a cam infuriat, stiind ca autoritatile spusesere ca vor face doar 1h30min.

AZI am citit ca autoritatile declara ca lucrarile vor fi finalizate la sfarsitul anului viitor (2011) si ca vor face trenurile numai 2h30min. Adica exact cat faceau inainte de modernizare intercity-urile si unele rapide.

Inainte de modernizarea acestei magistrale, s-a modernizat calea ferata Bucuresti – Campina. Era terminata de cativa ani. Si acolo au facut-o tot de 160 km/h, dar sa nu credeti ca trenurile merg cu aceasta viteza. Dabia daca merg cu 120 km/h. Sunt portiuni pe care probabil merg si cu 140 km/h.

Pana la Ploiesti sunt 60 km si trenurile (nu personalele) fac 35-40-45-50 de minute. Calculati si voi viteza ! Desi ar putea circula cu 160 km/h pentru ca exista si cale ferata potrivita si locomotive potrivite si vagoane potrivite, nu suntem in tara potrivita cel mai probabil.

Si pe perioada lucrarilor la Bucuresti-Constanta cred ca a auzit toata lumea cam cat fac trenurile. Mai ales vara. SI CFR-ul are tupeul sa ceara ditamai tarifele pe rapide. Bine ca au scos intercity-urile pe aceasta ruta, desi la inceput inca existau. Dar ar trebui sa fie numai accelerate, ca sa fie mai ieftine.

Am facut un calcul. Este mai ieftin sa merg pana la mare si inapoi cu masina personala daca mai iau o persoana cu mine, decat sa mergem amandoi cu acceleratul. Cu diferenta de bani putem lua pranzul amandoi. Si din casa in Bucuresti pana pe plaja la Constanta fac trei ore mergand regulamentar.